Výstřižky jsou bezva, PicPick ještě lepší…

Blog

Kdo by neznal nástroj výstřižky ve Windows? Za mě nástroj hodný Nobelovy ceny 🙂 Už od Windows 7 nepostradatelný pomocník nejednoho uživatele. Přesto ale neumí vše. Především mně scházela možnost „printscreenovat“ delší stránku s posuvníkem, vadila mi poněkud horší kvalita výsledného obrázku a (ne)možnost dalších okamžitých úprav. Proto jsem hledal program, který by veškeré tyto požadavky splnil. A našel 😉

Program, který zatím splňuje přesně to, co od něj očekávám se jmenuje PicPick. Pro nekomerční použití je zatím zdarma. Ale víme jak je to občas s programy, které si uživatelé oblíbí, že?

PicPick je jednoduchý program, který se naučíte intuitivně ovládat během pár minut, ale zároveň oceníte jeho možnosti. Je jich tam tak akorát, abyste mohli udělat co potřebujete, ale zároveň nemuseli složitě prohledávat menu a nástrojové lišty. Samozřejmostí je snímání obrazovky, editor obrázků, výběr barev, pravítko, úhloměr a další.

Po rychlé instalaci, program není nijak velký, se objeví ikonka programu v nástrojové liště pro snadnější přístup.

Ikonka programu v liště

Po kliknutí pravým tlačítkem se objeví nabídka, kterou asi není nutné více popisovat.

Z rozevírací nabídky si můžeme program přednastavit tak, aby naše práce s ním byla co nejefektivnější.

Program zvládne nejčastěji používané formáty. Osobně mám nastavený formát *.PNG, vzhledem k tomu, že velmi často používám obrázky s průhledným pozadím.

Také si můžete předvolit, co se primárně stane se snímanou obrazovkou. Zde mám nastavený editor obrázků, abych s ním mohl dále pracovat, editovat, opatřit šipkami, bublinami, textem atd.

Možnosti snímané obrazovky

Zde si můžete vybrat oblast ke snímání. Z popisků je jasné, co se vám sejme.

Zastavil bych se pouze u jedné z možností, kterou jsem zmiňoval v úvodu. Pokud použijete možnost „Okno s posuvníkem“, můžete si udělat screen třeba podobně dlouhé šílenosti jako je v příkladu níže.

Samotný editor má podobné ikonky a nástroje jako běžné grafické programy. Ani jeho ovládání vám rozhodně problémy dělat nebude.

Přeji Vám s programem hodně ušetřených chvil a dejte vědět, zda Vám také pomohl jako mně 😉