Hudebka s QR kódy

Ze života učitele...

Zpívání je v současné pandemické době trochu problém, a proto jsem se rozhodl pro nějakou hru. Už delší dobu jsem přemýšlel o hodině, kde bych propojil více dovedností. Přemýšlel jsem tedy o hodině, kde se protnou jak znalosti, tak dovednosti, tak kompetence. Ve třídách nyní řeším především spolupráci, správné čtení zadání a efektivní využívání technologií. I když se jednalo o hodinu hudební výchovy, chtěl jsem zapojit také ICT.

Pro rozlosování do dvojic jsem využil starou dobrou hru, kdy pomocí lístečků měli žáci najít souvislost. V našem případě to byl skladatel, zpěvák, skupina a název jejich písně.

Ukázka z rozlosování, první strana lístečků

V Google Classroom (lze umístit kamkoli) měli pouze zadání, že si mají přijít ke stolu pro jeden z lístků.

Cílem bylo komunikovat, proto jsem jim o tom, že mají hledat dvojici neřekl ani slovo. Chvilku to vypadalo, že si sednou a budou přemýšlet o svém lístečku, naštěstí po pár sekundách se diskuze a vzájemné prohlížení obrázků rozjelo.

Druhá strana lístečků (doporučuji tiknout s první stranou oboustranně)

Pokud našli dvojici (cca 3-5 minut dle obtížnosti), načetli si informaci z QR kódu, který byl volně položený na čtyřech náhodných místech po učebně.

Informace, která se objeví po načtení QR kódu.

Po zadání už se jim spustí samotná hra. Cílem je, aby využili bez mého upozornění některou z volně dostupných aplikací na rozpoznání písní, zjištění, že některá písnička může mít více názvů apod. Je to především o přemýšlení, hledání a spolupráci. Zapsání hesel je jednou velkými písmeny, jednou malými písmeny, jednou pouze první velké. Tak, abych je donutil opravdu text přečíst. Jako důkaz o ukončení odesílají přísloví Co Čech, to muzikant, které se objeví na konci hry. Mně odesílali odpověď v soukromém komentáři, ale záleží případně pouze a Vás, jak řešení odevzdají.

Abych měl i zvukovou kontrolu o tom, že je někdo v cíli, zvolil jsem pro podklad písničku z Popelky, kterou v současné době většina žáků druhého stupně zná z nejrůznějších meme na socsítích.

Co by měli žáci umět před začátkem a co je třeba připravit?

  • Co je QR kód a jak jej přečíst
  • Zařízení, které by si mohli zapůjčit pro přečtení QR kodu
  • Připojení k internetu
  • Notebooky, PC, tablet s možností přehrát zvuk

Odkaz na zadání pro učitele

Přímý odkaz na kvíz